Gezonde en lekkere recepten

Een overzicht van een aantal leuke, makkelijke en vooral gezonde recepten vindt je hier! Gezond hoeft allang niet meer vies te zijn. Bovendien zijn er veel ingrediënten te gebruiken die je wellicht nog helemaal niet kent of amper hebt gebruikt. Mijn mening is dat ik iedereen alles wel lekker kan laten vinden, het heeft allemaal te maken met de manier van bereiden.

Een aantal ingrediënten, waarschijnlijk die je niet zo goed kent, kun je ook vinden in de webshop! Enjoy!

 

Ontbijt/lunch/tussendoor

Omelet met verse groente en cashewnoten

Heerlijk als ontbijt, lunch of tussendoor.

Bereidingstijd 5 minutes
Baktijd 5 minutes
Totale tijd 10 minutes
Personen 1

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 0,5 paprika
  • 1 bosui
  • 1 handje rauwe cashewnoten
  • 4 champignons
  • 1 snufje zout
  • naar smaak paprikapoeder, kurkuma, kerrie, zwarte peper, cayennepeper enz

Instructies

1. Sla de twee eieren kapot in een kom, laat eventueel van één het eigeel achterwege. Doe vervolgens de gesneden groenten bij de eieren in. Kluts dit door elkaar met een vork of garde. Voeg de cashewnoten en kruiden naar smaak en keuze toe.

2. Doe het geheel in een koekenpan die je van te voren hebt verwarmd met kokosolie. Bak beide zeiden totdat dit niet meer vloeibaar is.

3. Eventueel kun je de omelet op een broodje of cracker doen. Eet smakelijk!

 

Pancakes van kokosmeel

Deze heerlijke en gezonde pancakes zijn prima te eten als ontbijt, maar ook als lunch of tussendoor.

Bereidingstijd 3 minutes
Baktijd 5 minutes
Totale tijd 8 minutes
Personen 1

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2,5 el kokosmeel
  • water of (plantaardige) melk voeg dit toe op gevoel.

Instructies

1. Mix alle ingrediënten in een kom. Voeg als laatste het water/melk toe, zodat je kunt inschatten hoeveel je nodig hebt. Je wilt een beslag maken dat iets dikker wordt dan het normale pannenkoekenbeslag.

2. Schep een deel van het beslag in de voorverwarmde koekenpan met kokosolie. Eén eetlepel van het beslag is genoeg. Zet dit op een niet te hoog vuur zodat de pancake langzaam kan garen. Gebruik een deksel om ook de binnenkant te laten garen.

3. Wanneer de onderkant hard is, schep je de pancake voorzichtig om. Let op dat dit meel minder een geheel is dan dat je waarschijnlijk gewend bent. Het kan daardoor heel snel breken. Gebruik daarom een grote spatel.

4. Na het omdraaien hoef je geen deksel meer te gebruik. Druk de pancake eventueel nog een beetje plat. Na een paar minuten is deze klaar.

5. Serveer de pancakes met maple syrup, aardbeien en/of blauwe bessen. Ook een stukje ontbijtspek met maple syrup is super lekker hierbij!

Met deze mix kun je twee á drie pancakes maken.

 

Groene Smoothie

Een groene smoothie als ontbijt stimuleert je spijsvertering en levert je lichaam de meeste essentiële voedingsstoffen aan het begin van de dag. Natuurlijk kun je deze ook tussendoor nemen. 

Bereidingstijd 5 minutes
Totale tijd 5 minutes
Personen 2

Ingrediënten

  • 400 ml water/kokoswater
  • 0,5 ananas
  • 2 handjes spinazie je kunt de spinazie ook vervangen met een andere groene bladgroente of broccoli. Voeg 3 a 4 stronkjes broccoli toe.
  • 0,25 galia meloen
  • 1 tl matcha/chlorella poeder

Instructies

1. Begin met 400ml water in de blender.

2. Voeg de stukken ananas en meloen in stukjes toe. Voeg als laatste de spinazie en eventueel de poeders toe.

3. Zet de blender aan totdat de smoothie een "smooth" geheel is.

4. Voeg eventueel naar smaak banaan, kiwi, appel, peer of bijvoorbeeld venkel toe.

 

Snacks

Homemade amandelmelk

Een overheerlijke melk die simpel zelf te maken is. Afhankelijk van de hoeveelheid water je toevoegt, kun je de melk juist iets dikker of toch dunner maken. Ideaal als basis van je ontbijt of andere gerechten.

Course Breakfast, Dessert, Drinks, Snack
Bereidingstijd 10 hours
Baktijd 5 minutes
Totale tijd 10 hours 5 minutes
Personen 500 ml

Ingrediënten

  • 100 g rauwe, witte amandelen
  • 500 ml water
  • 1 tl kaneel

Instructies

1. Wel de amandelen ongeveer een nacht -acht uurtjes- in een weckpot met water.

2. Gooi na acht uur het water weg en doe de amandelen in de blender. Voeg een nieuwe 500ml water toe en blend de mix tot een glad geheel.

3. Voor een dikkere melk kun je minder water toevoegen. Of wanneer je dunnere melk wilt, juist meer water.

4. Je kunt de melk op smaak maken met bijvoorbeeld kaneel, maar ook honing, maple syrup, anijs, vanille, enz. kun je toevoegen voor extra smaak.

5. Eventueel kun je de melk in een steelpannetje verwarmen en rauwe cacao, ontbijtgranen of noten toevoegen.

Enjoy!

 

Hormoonbalancerende Smoothie

Een lekkere, zachte smoothie die je ook nog eens helpt je hormonen in balans te brengen! Ideaal voor wanneer je last hebt van hormoonschommelingen bijvoorbeeld rond de eisprong of vlak voor je menstruatie.

Course Breakfast, Drinks, Snack
Bereidingstijd 5 minutes
Totale tijd 5 minutes
Personen 1

Ingrediënten

  • 2 bevroren bananen
  • 300 ml amandelmelk (of kokos-, cashew- of rijstemelk) homemade
  • 1 tl kaneel
  • 1 el maca
  • 1 el bijenpollen
  • evt. 2el hennepproteïne

Instructies

1. Snijd de bevroren banaan in korte stukjes. Schil de stukjes. Doe ze in de blender en voeg de melk toe.

2. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en zet de blender aan.

3. Check of alle stukjes banaan eruit zijn. Zet anders de blender nog even aan.

 

 

 

All Good Snickers

Lekkere snack voor extra energie!

Bereidingstijd 30 minutes
Personen 6
Auteur Bonnie van der Veen

Ingrediënten

Bodem:

  • 3-4 el biologische cashewpasta
  • 2 el maple syrup
  • 1 el kokosmeel

Middelste laag:

  • 6 grote dadels
  • Een snufje zout
  • 1/2 el kokosolie (zacht/vloeibaar) virgin
  • 1/2 tl vanille extract

Topping:

  • 1 handje cashew noten
  • 1-2 stukken Rauwe cacao >85%. Vervang dit eventueel met de Gula Java Cacao van Amanprana.

Instructies

1. Mix alle ingrediënten van de bodemlaag in een kom. Druk dit plat op een bord of bakpapier in de vorm van een rechthoek. Zet dit in de vriezer om het een stevig geheel te laten worden.

2. Mix dan alle ingrediënten voor de middelste laag in een blender of foodproccesor tot een glad geheel.

3. Pak de bodemlaag uit de vriezer en smeer de middelste laag over de bodemlaag. Je kunt hier de cashewnoten overheen strooien en zachtjes een stukje in de laag drukken. Zet dit nogmaals in de vriezer.

4. Smelt de pure chocola langzaam in een kom. Deze kom wil je het liefst boven een pan of kom zetten met daarin heet water. Je kunt ook Gula Java Cacao van Amanprana gebruiken als topping, zo hoef je geen chocolade te smelten.

5. Haal de de koude mix uit de vriezer en snijd deze in stukjes. Schenk daarna de gesmolten cacao over de dubbele lagen en zet het geheel weer in de vriezer. Na 30 tot 60 minuten kun je aanvallen!

 

Dinner

Rode bietjes wit lof

Geniet van deze overheerlijke salade, die zowel geschikt is voor winter als zomer. Je kunt het pimpen zoals je wenst door meer ingrediënten toe te voegen, maar probeer dit eerst maar eens!

Bereidingstijd 10 minutes
Baktijd 5 minutes
Totale tijd 10 minutes
Personen 2

Ingrediënten

  • 2 witlof
  • 3-4 rode bieten
  • 1 handje rauwe noten
  • halve komkommer
  • 1 el chiazaad
  • 2 el quinoa
  • 1-2 gekookt ei(eren)

Instructies

1. Begin met het koken van het ei, zodat deze klaar is wanneer je de salade wilt serveren.

2. Snijd vervolgens de witlof in de lengte doormidden en haal de onderkant tot 1 cm weg. Het hart mag je laten zitten omdat het heel gezond is, dit smaakt wat bitter dus je kunt het eventueel ook verwijderen. Snijd de witlof nogmaals in de lengte doormidden en snijd het dan dwars, in kleine stukjes.

3. Doet dit in een kom.

4. Snijd de bieten in vieren zodat je ook hiervan kleinere stukjes hebt. Voeg deze toe aan de witlof.

5. Doe hetzelfde met de komkommer. Je kunt eventueel ook nog tomaat toevoegen.

6. Mix de groenten door elkaar en strooi het chiazaad en de quinoa hier overheen. Ook de rauwe noten kun je toevoegen.

7. Voeg als laatst het gekookte ei toe. Ik neem zelf altijd één ei per persoon, dus eet je samen, neem er dan meer.

8. Houd je van kaas, dan kun je natuurlijk ook nog wat toevoegen zoals geitenkaas of feta.

Denk niet dat het te weinig is, want deze salade vult! Bon apetit, wit lof!